Langtang/Gosainkund/Helambu 20-daagse Lodgetrek

De Langtang-vallei is relatief makkelijk te bereiken vanaf Kathmandu. De vallei is een nationaal park en derhalve een populair deel van Nepal. Het ligt tegen de Tibetaanse grens en toch maar 50 km ten noorden van Kathmandu. Tijdens het eerste gedeelte van deze zeer afwisselende trek loop je langs de Langtang Khola door een nauwe en beboste kloof. Vanuit Kyangin Gompa maken we een dagwandeling naar de Tsergo Ri. Tijdens het tweede gedeelte van de tocht bezoeken we de heilige meren van Gosainkund. De uitzichten op de Langtang-range en de Annapurna-keten zijn magnifiek. Het afsluitende deel van de trek speelt zich af in Helambu, het door Sherpa’s bewoonde gebied even ten noordoosten van Kathmandu.

 


Na een bustocht vanuit Kathmandu beginnen we onze tocht in de Langtang-vallei vanuit Dhunche. Prachtige bossen, wilde bergrivieren en watervallen bepalen het beeld de eerste dagen. Later lopen we langs mani-muren en chörtens. De gebedsvlaggen wapperen hier op de huizen; we zijn in boeddhistisch gebied. In Kyangin bezoeken we een lokale kaasmakerij en het plaatselijke klooster. Vanaf Kyangin, waar we een dag blijven, is het mogelijk Tsergo Ri (4985m.) te bezoeken. Na een klim van 4 uur is de beloning een indrukwekkend panorama op Langtang Lirung, Naya Kanga, Dorje Lakpa, Langshisa Ri en de Shishapangma.

 


Tijdens het volgende deel van onze tocht steken we de Laurebina La over en vervolgens bevinden we ons in de indrukwekkende bergwereld rondom de heilige meren van Gosainkund (4600m.). Volgens de legende kwamen de meren aan hun water doordat Shiva zijn drietand in de erboven liggende rots stak, waarna de meren volliepen. De uitzichten op Langtang en Ganesh Himal zijn indrukwekkend. Na de pas dalen we door bossen, rijstveldjes en sherpadorpjes af naar Sundarijal. Vanaf hier rijden we in een goed uur terug naar Kathmandu.


Dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

 

Dag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap. In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.
Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.


De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.


Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.


De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.


Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.
Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel. Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.


Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is. Het koninklijk paleis is een mooi complex met een gouden toegangspoort, versierde hekken, binnenpleinen en tempels.

 


Dag 4 Kathmandu – Dhunche
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Dunche. Vanuit de Kathmandu vallei rijden we eerst overwegend omhoog naar een pasje waarna de eindeloze afdaling naar Trisuli Bazar volgt. Onderweg zien we o.a. Ganesh Himal en Langtang Lirung en af en toe zelfs de Manaslu. Vanaf Trisuli Bazar rijden we over onverharde wegen verder langs rijstveldjes in terrasvorm, bananenbomen en kleine dorpjes. Uiteindelijk bereiken we Dhunche waar we de eerste nacht doorbrengen.

 


Dag 5 Dhunche – Syabru
Het eerste gedeelte van de tocht lopen we nog over de weg. Later gaat het verder over een smal bergpaadje. Na totaal zo’n 5 uur lopen bereiken we Syabru dat op een kleine bergkam ligt. Op de huizen zien we overal gebedsvlaggen, we bevinden ons in Tibetaans aandoend gebied.

 


Dag 6 Syabru – Lama Hotel (Changtang)
Na een steile afdaling steken we de Langtang Khola (rivier) over. De rivier is behoorlijk ruig en stort regelmatig in de vorm van watervallen naar beneden. Door de vallei moeten we lang omhoog klimmen naar onze volgende overnachtingsplaats. We lopen door dichte wouden met schitterende begroeiing. Soms zien we zelfs orchideeën. Lama Hotel ligt op 2500m.

 


Dag 7 Lama Hotel – Langtang Village
Aan het einde van de dag komen gletsjers en besneeuwde Himalaya-pieken in zicht. Voor we zover zijn wacht ons echter een zware dag met veel klimmen. We lopen door dichte bamboe- en loofbossen waarvan de takken behangen zijn met varens en mossen. Langtang Village (3300m) is een mooi Tibetaans dorp. We zien tekenen van het Boeddhisme zoals mani-stenen, gebedsvlaggen en een Tibetaanse gompa (klooster). De brede vallei is uitermate geschikt voor beweiding, hier zien we dan ook vele yaks.

 


Dag 8 Langtang Village – Kyangjin Gompa
Vandaag stijgen we verder naar 3800m. Totaal lopen we vandaag maar 3 uurtjes. Het kleine dorpje is vernoemd naar het Boeddhistische kloostertje (gompa) dat we gaan bezichtigen en er is ook een klein kaasmakerijtje.

 


Dag 9 Kyangjin Gompa (rustdag)
Kyangjin is het uitgangspunt van een aantal mooie dagwandelingen. De mooiste maar ook tevens zwaarste dagtocht is die naar het prachtige uitkijkpunt Tsergo Ri (5000m). Vanaf dit punt kijk je uit op een werkelijk schitterende bergwereld. Voor ons rijzen o.a. de Langtang Lirung (7245m) en de Kyangjin Ri op. De uitzichten op de witte bergreuzen zijn adembenemend. Het is ook mogelijk verder het dal in te lopen naar een mooie bergweide of de kam achter het dorp te beklimmen.

 


Dag 10 en 11 Kyangjin Gompa – Lama Hotel – Syabru
In twee dagen lopen we terug naar Syabru. Tijdens de lange afdalingen ontdekken we toch steeds weer dingen die we op de heenweg niet hadden gezien.

 

Dag 12 Syabru – Shing Gompa
Er staat ons een niet zo lange maar toch pittige dag te wachten. In ruim 4,5 uur stijgen we 1200m naar het op 3200 meter hoogte gelegen Shing Gompa.
Eerst lopen we langs terrasvormige rijstveldjes en later door prachtige oerbossen die ons steeds vaker een glimp op de omliggende toppen van de Himalaya gunnen
Shing Gompa ligt rond de boomgrens en we hebben er weidse uitzichten. We zien er de dichtbij liggende ketens van Langtang en Ganesh Himal maar in de verte ook de bergen van Tibet, de Annapurna en de Manaslu. Diep beneden ons stroomt de Trisuli rivier. In het dorpje kunnen we het kloostertje en kaasfabriekje bezoeken.

 


Dag 13 Shing Gompa – Gosainkund
We ontstijgen de boomgrens en klimmen langzaam naar 4200m. Hier liggen in een kom de heilige, kristalheldere meren van Gosainkund. Hier bevinden we ons echt in het hooggebergte. Stenen, rotsen, ijs en sneeuw, schitterende Himalaya-toppen bepalen het beeld.
De 3 heilige meren zijn een belangrijke pelgrimsplaats voor hindoes. Sommigen nemen een ritueel bad in het ijskoude water van het hoogste meer. Zoals al in het inleidende stukje is vermeld gaat de legende dat de meren zijn ontstaan toen Shiva zijn 3-tand in de berg achter de meren stak. Op de oever van het meer staat een klein heiligdom dat de eenwording van Shiva en zijn gemalin Parvati symboliseert.

 


Dag 14 Gosainkund – Laurebina La – Ghopte
Vandaag het meest ruige deel van de tocht, de beklimming van de 4610m hoge Laurebina La. De klim is niet echt moeilijk want we hoeven nog maar een klein stukje te stijgen. De kans op sneeuw is hier vrij groot want de pas is nogal sneeuwgevoelig. Na de pas dalen we door een bergwoestenij nog zo’n 1200m af naar Ghopte.

 


Dag 15 Ghopte – Kutumsangu
We dalen 1000m af vandaag. Onderweg passeren we het dorpje Tharepati. De uitzichten blijven mooi en we lopen over mooi yakweides en door mooie dichte rododendronbossen. Achter ons zien we de mooie bergtoppen in de buurt van Gosainkund.

 


Dag 16 Kutumsangu – Chisopani
We passeren diverse dorpjes waaronder het mooie dorpje Gul Bhanjyang. Over mooie bergkammetjes en langs akkertjes en weiden dalen we verder af. Onderweg zien we ook nog een prachtige stupa versierd met talloze gebedsvlaggen.
In Chisopani genieten we voor de laatste keer van schitterende uitzichten over de achter ons liggende bergen.

 


Dag 17 Chisopani – Sundarijal – Kathmandu
Er wacht ons nog een stukje Nepali flat. We moeten zelfs nog een pas van 2400m over. Na de pas volgt een steile afdaling en uiteindelijk bereiken we Sundarijal. We hebben de weg weer bereikt en nemen de bus terug naar Kathmandu.

 


Dag 18 en 19 Kathmandu
De laatste 2 dagen zijn vrij te besteden.

 


Dag 20 Kathmandu - Amsterdam


n.b. gezien de relatief korte lengte van deze trek is deze reis bij uitstek geschikt uw verblijf in Nepal met een paar dagen te verlengen. Mountainbiketochten, sightseeing tours, raften, een junglesafari naar Chitwan of een spectaculaire mountainflight; het zijn maar een paar mogelijkheden van de talloze opties die er zijn om uw verblijf te verlengen.

 


 
Inbegrepen
• vervoer naar startpunt trekking en vanaf eindpunt trekking
• ophaalservice bij aankomst vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
• wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek
• overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
• overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
• Engelssprekende ervaren gids
• dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
• overnachtingen in lodges tijdens de trekking
• entree Langtang National Park (permit)

 


Niet inbegrepen
• internationale vlucht / luchthavenbelasting
• vaccinaties en visa
• maaltijden / dranken
• persoonlijke verzekeringen
• fooien en uitgaven persoonlijke aard waaronder frisdranken en alcoholische dranken
• vervoer van en naar Schiphol

 


Vaccinaties
• DTP, buiktyphus en hepatitis A

 


Visum
• Aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / € 30 contant) 
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >