Annapurna Base Camp 20-Daagse Logdetrek

Onder de ontzagwekkende, hoog oprijzende bergwanden en sneeuwvelden van het Annapurna-massief ligt een ongelofelijk spectaculair, compleet door bergen omsloten heiligdom (sanctuary). Rondom dit amphitheater rijzen o.a. de Annapurna Southde (7250m), Annapurna I (8091m), Gangapurna (7450m), Annapurna III (7550m) en de heilige Macchapuchare, ook wel Fishtail (6993m) genoemd, op. Deze relatief eenvoudige route is de snelste manier om tussen de bergreuzen van de Himalaya te komen zonder risico’s van vluchten die worden geannuleerd en hoogteziekte die reizigers vaak parten speelt.
De start is vanuit Pokhara met een taxirit van anderhalf uur naar Naya Pull. Hier laden we onze bagage op en lopen in 2 dagen naar het wereldberoemde uitkijkpunt Poon Hill (3250m), waar we ’s morgens heel vroeg van een spectaculaire zonsopkomst genieten. We hebben prachtige uitzichten op de Dhaulagiri, Annapurna en Macchapuchare.

 

 


Tijdens de tocht naar het basiskamp passeren we tal van Gurung- en Magardorpjes en maken we kennis met de vriendelijke bevolking. Soms loopt het pad op en neer door dichte bamboe- en rododendronbossen, die slechts af en toe een glimp doorlaten van de majestueuze toppen in de verte.
Na 4 dagen lopen bereiken we het Macchapuchare basiskamp. Vanaf hier is het nog twee uur lopen en 400m stijgen naar het op 4130m hoogte gelegen Annapurna basiskamp. Hier slaapt u temidden van kilometershoge ijswanden en lange gletsjers. Het is nauwelijks voor te stellen dat je zelf al op ruim 4000m hoogte bent. De uitzichten zijn werkelijk adembenemend mooi. Liefhebbers kunnen nog naar een uitkijkpunt (4400m) bij de Hiunchuli lopen.
In 4 dagen lopen we via Ghandruk weer terug naar Naya Pull waar we de taxi terug naar Pokhara nemen. Hier genieten we nog een dag aan het meer voordat we weer terugkeren naar Kathmandu.


Dag 1 en 2 Amsterdam - KathmanduDag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.


In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes. Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati. De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.


Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei. De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.


Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.
Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.


Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn. Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is. Het koninklijk paleis is een mooi complex met een gouden toegangspoort, versierde hekken, binnenpleinen en tempels.

 


Dag 4 Kathmandu – Pokhara
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Pokhara. Langs de Trisuli rivier rijden we in westelijke richting.
Onderweg hebben we soms schitterende uitzichten op de Himalayatoppen in de verte. Na 4 uur stoppen we in Muglin waar we genieten van een dal bhat lunch. Na nog een uurtje of 4 bereiken we uiteindelijk Pokhara.
Pokhara is prachtig gelegen aan het Phewa meer en bij helder weer zijn de uitzichten op de Annapurnaketen en de Macchapuchare schitterend.

 


Dag 5 Pokhara – Naya Pull – Tikhedunga
Na het ontbijt starten we met een anderhalf uur durende taxirit naar Naya Pull. De rugzakken worden opgeladen en we starten met de tocht. Na een rommelig stukje door dorpjes met talloze winkeltjes komen we bij een grote hangbrug. Aan de overkant van de brug ligt het dorpje Birethanti en hier begint de trekking voor ons gevoel pas echt. We lopen door subtropisch heuvellandschap en fraaie bossen die rijk behangen zijn met mossen en varens.

 


Dag 6 Tikhedunga – Ghorepani
Bijna de hele dag moeten we klimmen vandaag. Vanaf het op 1500m hoogte gelegen Tikhedunga stijgen we door mooie bossen naar Ghorepani. Onderweg is er een kans dat we apen zien. Lange stijgingen over traptreden worden afgewisseld met korte steile afdalingen. Naarmate de dag vordert worden de weidse uitzichten op de toppen van de Himalaya steeds talrijker. In Ghorepani, een dorp dat voornamelijk bestaat uit lodges, is het uitzicht op de steile wanden van de Annapurna indrukwekkend. Verder zien we de Macchapuchare en de Dhaulagiri. In de namiddag tijdens de zonsondergang kleuren de toppen van deze reuzen feloranje.

 


Dag 7 Ghorepani - Tadapani
Heel vroeg staan we vandaag op. Nog in het donker klimmen we naar het beroemdste uitkijkpunt van Nepal, Poon Hill (3250m). We zijn niet de enige boven, nagenoeg alle wandelaars in Ghorepani volgen ons voorbeeld. De zonsopkomst is hier geweldig, het uitzicht op langzaam oranje kleurende bergen als de Dhaulagiri, Annapurna’s en Macchapuchare is overweldigend.
Na het ontbijt lopen we over een bergkam door dichte bossen en af en toe kunnen we een blik werpen op de 7219m hoge Annapurna South. Achter ons blijven we nog een tijdje uitzicht houden op de Dhaulagiri. De lange afdaling naar de Bhurundi Khola moeten we meteen bekopen met een steile klim. Eenmaal boven zijn we meteen in Tadapani, een dorpje dat uit een aantal lodges bestaat. Hier overnachten we. De Hiunchuli, Annapurna South en Macchapuchare bepalen het beeld.

 


Dag 8 Tadapani – Sinuwa
Door dichte bossen vervolgen we onze weg naar het Annapurna basiskamp. In het laatste permanent bewoonde dorpje op onze route, Chomrong, lunchen we in de tuin van één van de mooie lodges van dit Gurungdorp. Heerlijk in de zon genieten we van een prachtig bergpanorama. Vooral het uitzicht op de Annapurna South en Macchapuchare zijn vanaf hier erg mooi.
Aan het einde van het dorpje dalen we over een eindeloos pad met traptreden steil af tot de rivier. Eenmaal bij de rivier moeten we de zojuist verloren hoogtemeters meteen weer goed maken. Opnieuw over een uit traptreden bestaand pad klimmen we steil omhoog naar onze volgende overnachtingsplaats Sinuwa.

 


Dag 9 Sinuwa – Hinku
Door bamboebossen klimmen we langzaam hoger en hoger de vallei in die uiteindelijk leidt naar ons einddoel. Het pad gaat flink op en neer en de temperaturen zijn hoog. We passeren wat nederzettingen die bestaan uit lodges. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om frisdrank, water of thee te drinken.

 


Dag 10 Hinku – Macchapuchare basiskamp
Vandaag verlaten we de bossen en opent de vallei zich langzaam voor ons. We lopen langs de Modi Khola die we een paar maar moeten oversteken. We lopen door een gebied dat vooral in de moesson geteisterd wordt door aardverschuivingen en lawines.
Dan komt in de verte de Glacier Dome in zicht. Langzaam stijgen we tot onder de zeer steile wanden van de Macchapuchare. We lopen inmiddels door een kloof die zich plotseling geheel opent. Eerst zien we de Gangapurna en even later staan we temidden van 10 besneeuwde Himalayapieken in het Macchapuchare basiskamp (3700m). Vanaf de terrassen van de lodges hier hebben we schitterende uitzichten.

 


Dag 11 Macchapuchare basiskamp – Annapurna basiskamp
Vanuit het Macchapuchare basiskamp is het nog 2 uurtjes lopen naar het Annapurna basiskamp dat op 4130m hoogte ligt. We zijn doorgedrongen tot het hart van het massief, overal waar we kijken zien we 7- en 8000m hoge toppen. Hier kunnen we bijna een volle dag genieten in een wereld van sneeuw, ijs , rotsen, gletsjers en morenen. Vooral de loodrechte wand van de ruim 8100m hoge Annapurna I en de vlak achter onze lodge oprijzende Annapurna South zijn indrukwekkend. Vanuit het basiskamp is het mogelijk nog een stukje verder te klimmen over de morene van een gletsjer naar een uitkijkpunt dat op 4400m hoogte ligt.’s Avonds genieten we bij helder weer van een spectaculaire zonsondergang.

 


Dag 12 Annapurna basiskamp - Doban
Vroeg opstaan loont ook zeker de moeite want zeker vroeg in de morgen is het weer vaak helder. Langzaam verkleuren de toppen in het snel van kleur veranderende zonlicht. Na het ontbijt dalen we weer af naar het Macchapuchare basiskamp. Nog regelmatig kijken we om en langzaam groeit het besef dat we op een werkelijk unieke plaats zijn geweest. Door de smalle kloof dalen we verder af naar Doban.

 


Dag 13 Doban – Chomrong
Langs dezelfde weg als op de heenweg dalen we weer af naar het Gurungdorpje Chomrong. Mogelijk wordt er die avond een feest georganiseerd. De bewoners van het dorpje willen geld inzamelen om de paden rond het dorp te verbeteren en daarom worden toeristen uitgenodigd voor een avondje vol dans en zang. Er wordt volop gedanst en de raksi (lokale sterke drank) vloeit rijkelijk.

 


Dag 14 Chomrong – Ghandrung
Vandaag doen we het rustig aan. Na wat stijgen en dalen door mooie bossen en langs bergflanken dalen we helemaal af naar de rivier. Na een lange vermoeiende klim bereiken we het prachtige Gurungdorp Ghandrung.
Vanuit de tuin van onze lodge kijken we uit op de Hiunchuli, Macchapuchare en Annapurna South.

 


Dag 15 Ghandrung – Naya Pull – Pokhara
Na een paar uurtjes over brede paden, langs terrasvormige rijstveldjes en door kleine dorpjes bereiken we Birethanti. Hier steken we een hangbrug over en klimmen naar Chandrakot. Plotseling staan we dan aan de weg tussen Pokhara en Beni. Met een bus of taxi laten we ons in Pokhara bij ons hotel (Viewpoint) afzetten. Aan de oevers van het prachtige Phewa meer kunnen we de rest van de dag bijkomen van een onvergetelijke tocht. Verder zijn er talloze restaurantjes en souvenirwinkeltjes en kunnen we per mail het thuisfront op de hoogte brengen van het verloop van onze tocht.

 


Dag 16 Pokhara
Een dag ter vrije besteding in Pokhara. Er zijn talloze manieren om de dag door te brengen. Erg populair is het bijvoorbeeld om een boottochtje op het prachtige Phewa meer te maken. Ook is het mogelijk fietsen te huren, een vleermuizengrot te bezoeken of natuurlijk gewoon heerlijk te luieren aan de oevers van het meer en een beetje te shoppen. ’s Avonds kan je heerlijk uit eten gaan in één van de talloze restaurantjes aan de oevers van het meer. In een aantal restaurants is het mogelijk het eten te combineren met een typische Nepalese dans- en zangavond.

 


Dag 17 Pokhara – Kathmandu
In ongeveer 8 uur rijden we per bus terug naar Kathmandu. Bij helder weer kunnen we ’s morgens nog één keer genieten van het schitterende uitzicht op het Annapurnagebergte en de heilige Macchapuchare.

 


Dag 18 en 19 Kathmandu
De laatste 2 dagen zijn vrij te besteden.

 


Dag 20 Kathmandu – Amsterdam
n.b. gezien de relatief korte lengte van deze trek is deze reis bij uitstek geschikt uw verblijf in Nepal met een paar dagen te verlengen. Mountainbiketochten, sightseeing tours, raften, een junglesafari naar Chitwan of een spectaculaire mountainflight; het zijn maar een paar mogelijkheden van de talloze opties die er zijn om uw verblijf te verlengen.

 

 


Inbegrepen
• vervoer naar startpunt trekking (Kathmandu – Pokhara)
• vervoer vanaf eindpunt trekking (Pokhara – Kathmandu)
• ophaalservice bij aankomst vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
• wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek
• overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
• overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
• Engelssprekende ervaren gids
• dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
• overnachtingen in lodges tijdens de trekking
• overnachting in Pokhara, middenklasse hotel
• Annapurna Conservation Fee

 


Niet Inbegrepen
• internationale vlucht / luchthavenbelasting
• vaccinaties en visa
• maaltijden / dranken
• persoonlijke verzekeringen
• fooien en uitgaven persoonlijke aard waaronder frisdranken en alcoholische dranken
• vervoer van en naar Schiphol

 


Vaccinaties
• DTP, buiktyphus en hepatitis A

 


Visum
• Aanvraag bij Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto’s / ongeveer € 60)
• Aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / € 25 contant)


  
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >